Руският външен министър обяви, че предстои интересна среща на държавния глава

...
Руският външен министър обяви, че предстои интересна среща на държавния глава
Коментари Харесай

Лавров: Русия подготвя среща на Владимир Путин със Си Цзинпин

Руският външен министър разгласи, че предстои забавна среща на президента на страната.

Руският президент Владимир Путин ще участва на церемонията по разкриване на олимпийските игри в Пекин на 4 февруари и ще беседва с китайския си сътрудник Си Цзинпин. Това съобщи през днешния ден външният министър на Русия Сергей Лавров на конференция за активността на съветската дипломация през 2021 година, съобщи РИА Новости, представена от Българска телеграфна агенция.

За срещата на Путин и Си се приготвят решения, които ще спомагат за усилване на икономическото съдействие сред двете страни, добави Лавров. В навечерието на договарянията на върха съветският външен министър счита да беседва с китайския си сътрудник Ван И и двамата в детайли да обсъдят " целия интернационален дневен ред ".

В околните 2-3 месеца Лавров счита да посети Япония. По думите му Москва желае по-конкретен и открит разговор с Токио, който да ускори двустранното партньорство, без да го прави пленник на връзките, поддържани от Япония с най-близките ѝ съюзници.

Има действителен прогрес по въпроса за възобновяване на " нуклеарната договорка " с Техеран, съобщи Лавров. Иран би трябвало да бъде градивен в договарянията, а Западът да не се пробва да основава психическо напрежение, добави той.

Предстоящото посещаване в Русия на иранския президент Ебрахим Раиси е доста значимо - " нужна е инвентаризация на връзките " сред двете страни, сподели съветският министър.

Ситуацията в Казахстан демонстрира в цялостен размер какъв брой са търсени и ефикасни силите на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС) със своя миротворчески капацитет, уточни Лавров, представен от ТАСС.

Руският външен министър позволи, че ОДКС, включваща в този момент Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан, може да се разшири. " Има интерес най-малкото към определяне на контакти ", сподели той.

Москва изиска от Анкара уточнения във връзка думите на един от съветниците на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, откакто служителят осъди дейностите на Казахстан, поканил в страната миротворците от ОДКС, сподели Лавров.

Става дума за Ихсан Шенер, асистент на турския президент, прецизира ТАСС.

Първият посланик на Русия назова " позорна " неналичието на реакция от ОССЕ след нападенията против публицисти в Казахстан.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР